Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Waar zijn de bomen van De Schans?

donderdag 5 maart 2020

Soms kom je iets tegen in de omgeving waarvan je je afvraagt: was dit nu echt nodig? Zo was de kap van de bomen op De Schans voor ons aanleiding om Aukje Treep, verantwoordelijk wethouder namens Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) te vragen: "Waarom zijn deze bomen weggehaald?"

De bomen stonden bijna letterlijk in de weg door de enorme wortelopdruk. Dikke wortels veroorzaakten golven in het wegdek. Het ziet er nu kaal uit, maar er komen mooie gezonde bomen voor terug die minder opdruk geven.

Aukje Treep legt uit dat de directe aanleiding van de kap van de betreffende essen eigenlijk de reconstructie van De Schans is. Het weggedeelte gaat eruit en wordt opnieuw geconstrueerd. Daarbij moet ook de afvoer van het regenwater vanaf de werf worden herzien. De bomen stonden in een relatief smalle berm en bij de wegreconstructie stonden ze zodanig in de weg, dat handhaven eigenlijk niet haalbaar was.

Bovendien waren de bomen zelf in bedenkelijke toestand. De essen werden geteisterd door de zogenaamde essentaksterfte, een landelijke veel voorkomende ziekte in essen, waardoor er in eerste instantie veel dood hout wordt gevormd en in een later stadium de hele boom afsterft.

Geen behandeling

Essentaksterfte tast jonge en oude bomen aan en komt helaas in heel Nederland voor. Het wordt veroorzaakt door een schimmel: het ‘vals essenvlieskelkje’ oftewel Hymenoscyphus fraxineus, of Chalara fraxinea.

Er zijn geen middelen beschikbaar om bomen in het stedelijk groen en het landschap tegen essentaksterfte te beschermen. Ook bestaat er geen behandeling waarmee aangetaste bomen kunnen worden genezen. Wegsnoeien van dood hout helpt tegen het gevaar van vallende takken stimuleert hergroei uit de (nog) gezonde delen van de boom. Maar dit is absoluut geen garantie dat de aantasting niet doorzet. Er kan voortdurend nieuwe infectie optreden.

Nieuwe bomen

In dit geval is vanwege de slechte vitaliteit van de bomen een kapvergunning verleend. In het najaar van 2020, na de wegreconstructie, worden er nieuwe bomen geplant. Dan komen er diverse soorten laanbomen te staan zodat het risico op ziekte wordt verminderd.

Aukje Treep - Van Hoeckel

wethouder

Duurzaamheid en milieu, Natuur en recreatie, Vergunning en handhaving, Infrastructuur, openbare ruimte en klimaatadaptatie, Kunst en cultuur, Dierenwelzijn en Gebiedsontwikkeling Dalweg

 

Sinds 2018 zet ik me als wethouder namens GGS dagelijks met veel plezier in voor Soest en Soesterberg. Vanuit de overtuiging dat een toekomstbestendig en mooi Soest en Soesterberg alleen maar kan bestaan in nauwe samenwerking met inwoners, waaronder vele vrijwilligers, ondernemers en grondeigenaren.


Achtergrond
Sinds 2006 woon ik, samen met mijn gezin, met veel plezier in Soest. Ik geniet ervan te wonen op de flank van de Heuvelrug met de prachtige natuur, de duinen, de hei en het bos op loopafstand en de prachtige open polder en Eem aan de andere kant. En met zoveel culturele parels zo nabij, dat is een groot goed, ik voel me thuis. 

 

Waarom GGS
Als landschapsarchitect van origine weet ik hoe hard het werken is om natuur en landschap in goed evenwicht te houden met stedelijke ontwikkelingen. GGS kiest voor die balans, voor een Groen, Gezond en Sociaal Soest waar iedereen met plezier kan wonen (mens én dier), werken en recreëren. En waar inwoners invloed hebben op vraagstukken over toekomstige ontwikkelingen van Soest en Soesterberg. Daar draag ik graag aan bij!

 


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht