woensdag 23 september 2020
In de wekelijkse rubriek Raadgever in de Soester Courant was deze week de pen voor Tim die deze week met zijn verjaardag ook een Kroonjaar beleefde. Hier is zijn tekst over mooie oude wijken:
Onlangs, al boodschappend, valt mijn oog in de supermarkt op het T-shirt van een vrouw. ‘Inhale the future, exhale the past’ lees ik, gedrapeerd over haar boezem. Juist door deze aansporing tot het loslaten van het verleden dwarrelen mijn gedachten naar de jaren tachtig, toen ik in Utrecht geschiedenis studeerde. Met de toenmalige ‘kies exact’-campagne trachtte de overheid meer jeugdigen naar de ‘bèta’-studies te dirigeren, een typisch ‘alfa’-vak als geschiedenis werd in die jaren vrij algemeen als overbodig gezien. Vaders van leuke meisjes fronsten bij een eerste audiëntie het voorhoofd en wezen mij grommend af als serieuze huwelijkskandidaat: ‘Geschiedenis? Wat moet je daar nu mee?’. Op feestjes zweeg ik bij voorkeur over mijn studierichting om zo omzichtig een onverkwikkelijk gesprek te mijden.
Radio- en tv-programma’s als Andere Tijden en Onvoltooid Verleden Tijd hebben het imago van historisch onderzoek de afgelopen decennia opgekrikt. Geschiedenis hoort er gewoon weer bij. Goede geschiedbeoefening vormt een collectief geheugen waar we veel profijt van kunnen hebben.
De praktijk is weerbarstig. Neem de woningbouw. Er zal ook in Soest veel gebouwd moeten worden. De verleiding is groot de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten: een beetje meer de hoogte in, dat stukje groen toch bebouwen… Het resultaat? Onwaardige wijken, pakhuizen met mensen.
Laten we terugkijken naar het verleden, met al die mislukte betonnen Bijlmers als afschrikking, en weer een voorbeeld nemen aan de prachtige sociale projecten die begin vorige eeuw door mensen als Berlage, Dudok, De Klerk, Kramer en Oud zijn gerealiseerd. Met aandacht voor groen, schoonheid, balans in vorm en toepasselijke geestige kunst in plaats van kille doelmatigheid. Dit alles toekomstgericht, steekwoorden voor nieuwbouw: duurzame materialen, innovatief, modulair, natuur-inclusief, goede groenvoorziening en uiteraard energieneutraal en inpassen binnen de rode contouren. Inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen: we wonen vaker alleen, maar ook kleiner. Autobezit neemt af. Terug naar de menselijke maat en verbinding met de omgeving. Allemaal niet eenvoudig, maar het kan! Wijken waar je van kan houden met een gezonde sociale controle verloederen niet tot probleemgebieden. Ze lijken duurder maar zijn uiteindelijk goedkoper.
Thuisgekomen van de supermarkt hoor ik Minister van Staat Tjeenk Willink op de radio pleiten voor het trekken van lessen uit het verleden. Muziek in mijn oren. ‘Exhale the past’? No way!
Tim de Wolfraadslid Raadslid Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken
Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn.
Stuur een e-mail |