Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Dassenburchten blijven intact in Oude Tempel, ondanks woningbouw

maandag 29 april 2024

Een nieuw plan met frisse kijk; natuur inclusief. De das kan blijven. Een veranderde opzet van de plannen voor woningbouw op de Oude Tempel te Soesterberg maken dit mogelijk. Er komen 220 i.p.v. 260 woningen. De twee dassenburchten krijgen de ruimte. Er wordt een veilige verbinding (faunapassage) gerealiseerd met Park Vliegbasis Soesterberg. Daar kunnen de dassen foerageren (voedsel zoeken). Naast ruimte voor de dassenburchten komt er ook meer aandacht voor bodemverrijking, hetgeen de biodiversiteit stimuleert.

Deskundige Gerard Berendsen (Dassenwerkgroep Twente) is enthousiast over de oplossing die is gekozen. Wel wijst hij erop dat er voorwaardes zijn willen mens en das als directe buren samenleven. De bewoners moeten rekening houden met de dassen. De tuin moet zo worden ingericht dat de das er kan foerageren. Rust is belangrijk, vooral ’s nachts, want dassen zijn nachtdieren. Berendsen stelt: ‘Soest heeft lef getoond  om dit zo op te lossen. Dit  is heel positief’.  

Ruimte voor woningbouw zonder gevolgen voor de natuur

Door te investeren in de natuurontwikkeling ren rekening te houden met bestaande natuur kunnen de dassenburchten blijven. De extra ruimte komt ook de rode eekhoorn, vleermuizen en de hazelworm ten goede. De afname van het bos, die door de woningbouw nu eenmaal toch plaatsvindt, wordt goedgemaakt door verhoging van de ecologische kwaliteit en de genoemde verbinding met Park Vliegbasis Soesterberg. Dit sluit aan met de natuurontwikkeling in het programma Hart van de Heuvelrug. Het is een mooi compromis: verbetering van de natuur en, mede daardoor, een mooie woonomgeving.

Meer huurwoningen

Allereerst zal de natuurontwikkeling worden gestart. Daarna zal de woningbouwcoöperatie Portaal beginnen met de bouw van 60 huurwoningen. Vijfendertig In de sociale huurklasse en vijfentwintig in de midden huur. Hopelijk kunnen zij met de bouw starten in 2025.  In mei start de participatie waarin Soesterbergers en toekomstige bewoners vragen kunnen tellen en ideeën naar voren kunnen brengen. Het indienen van bezwaren of het starten van juridische procedures is niet meer mogelijk.

Jan Paauw

Fractievoorzitter

06 - 206 671 56

Fractievoorzitter

Aandachtsgebieden: Financiën - Economie - Bestuurlijke taken - Sport - Wonen - Ruimtelijke Ordening


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht