dinsdag 27 augustus 2024
Steeds meer mensen trekken bij warme dagen naar de Eem. Ieder jaar wordt het drukker op en langs deze rivier, met haar stroomgebied van Amersfoort naar het Eemmeer; door ons polderlandschap.
In haar verkiezingsprogramma 2022-2026 heeft Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) aangegeven dat de polder een agrarisch natuurlandschap moet worden. Dit streven heeft succes, deze visie is ook terug te vinden in regionale- en provinciale plannen. Belangrijk hierbij is de mogelijkheid tot het vasthouden van water. Dit in verband met het wijzigende klimaat: meer heftige regenval, afgewisseld met lange perioden van droogte. De aanleg van een waterplas kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze zogenaamde ‘retentie’ van water. Mogelijk kan deze plas ook worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Dit sluit weer aan op de steeds harder roep om meer veiligheid, faciliteiten en natuuroevers lands de Eem. Het toerisme kan er door worden geconcentreerd, wat de natuurwaarden in andere delen van het gebied ten goede komt.
De stichting Vrienden van de Eem vindt al jaren dat er maatregelen moeten komen om de toenemende recreatie te reguleren. Er is een recreatievisie door de provincie, eigenaar van de Eem, aangekondigd: de ‘integrale visie’ voor 2027. Gemeenten als Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest doen mee aan het maken van dit handvat voor toekomstig beleid. In februari 2023 is er al een ‘bestuurlijke notitie’ over de Eem opgesteld door genoemde gemeenten en de provincie. Het accent ligt – uiteraard – op recreatie, natuur en goederenvervoer.
Inmiddels is er in de samenleving een waslijst aan ideeën ontstaan betreffende de Eem: van zwemstrandjes, aflopende oevers, meer aanlegplekken, insteekhaventjes en bloktijden voor de beroepsvaart tot en met kunstwerken, een nevengeul, een openluchtzwembad en groene oevers. Of al deze ideeën worden meegenomen in de visie is niet duidelijk. Vast staat wel dat toenemende drukte mogelijk tot overlast gaat zorgen. Daarom is het noodzakelijk goed in de visie vast te leggen wat wel of niet kan. Dat raakt de grote lijnen en het micro-niveau. De gemeente Soest heeft in haar beleid voor het buitengebied al jaren gelegen vastgelegd, dat een kleine horecagelegenheid aan de Eem mogelijk moet zijn. Of die er komt ligt voor het grootste deel aan de eigenaren van de oude café-boerderij aan de Eem. Bij veel oudere Soesters beter bekend als de kroeg van ‘Zwarte Willem’.
De fractie van GGS zal de ontwikkelingen van de plannen goed in de gaten houden. Het gevaar van verstoring of verrommeling van het landschap ligt op de loer. Ruimte voor natuur; ruimte voor de boeren (met liefst productie voor de lokale markt) en ruimte voor toerisme laten zich in dit gebied, bij zorgvuldig beleid, uitstekend combineren. Hierbij zal een concentratie van toerisme, door aantrekkelijke plekken te creëren, een goed instrument zijn. Daardoor ontstaat rust en ruime voor natuur en agrarische activiteiten op andere plaatsen in de polder.
Jan PaauwFractievoorzitter Fractievoorzitter Financiën - Economie - Bestuurlijke taken - Wonen - Ruimtelijke Ordening
Achtergrond
Stuur een e-mail |