Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Burgerberaad nog te griezelig voor Soest?

maandag 16 september 2024

Op 11 september organiseerde GGS een meedoe-avond over burgerberaden 

Heb je zin om verder mee te puzzelen over het organiseren van burgerberaden in Soest? Doe dan mee met een werkgroep die als burgerinitiatief van start is gegaan. Op doemeeaansoest.nl vindt u er meer informatie over. 

De deelnemers waren nauwelijks weer stil te krijgen. De gespreksleider van de avond, Wiebe Broekema, legde uit dat dat typisch gebeurt als je mensen vraagt om elkaar eens nieuwsgierig te bevragen. Zo zaten we met het opwarmertje meteen op de kern van de zaak:
hoe kunnen we processen van overleg en besluitvorming herontwerpen zodat het beste tussen mensen naar boven wordt gehaald, en hoe zou dat beter gaan met geloten mensen dan met gekozen politici?

Want aanleiding om inwoners meer bij publieke zaken te betrekken, is er genoeg. Ambtelijke en politieke processen duren lang, missen niet zelden draagvlak en hebben uitkomsten die in de praktijk anders uitpakken dan gedacht. Daarom is het fenomeen ‘burgerberaad’ sterk in opkomst. In 2024 worden er bijna 30 burgerberaden georganiseerd. Daarnaast zijn er plannen in minstens zestig gemeenten en provincies om burgerberaden te organiseren. Onze eigen Soester Wiebe Broekema legde het publiek uit dat dit een vorm van burgerparticipatie is waarbij aselect gekozen mensen meerdere dagen lang intensief aan de slag gaan met het ontwerpen van oplossingen. Ze krijgen van de gemeenteraad een duidelijke opdacht en een helder mandaat. 

GGS heeft burgerberaden al in haar verkiezingsprogramma, en wilde er op 11 september een goed geïnformeerd gesprek met elkaar over voeren. Iedereen die zin had, was uitgenodigd in zalencentrum de Rank. “Hoe werkt dat dan, een burgerberaad?” Deze vraag bleef zich de hele avond in wel 100 varianten herhalen. Misschien een teken dat mensen het nog ongewoon en griezelig vinden. Een kritisch en soms ongerust publiek dus, maar ook leergierig en met een open houding. Een greep uit de vragen die langskwamen: “Hoe krijg je een representieve groep mensen als je loot uit deelnemers die zich opgeven? “Geeft het wel echt draagvlak, het is toch maar een klein groepje ten opzichte van alle inwoners van Soest. ”De gemeenteraadsleden zijn toch eigenlijk al gewone burgers?”

Wie zin heeft door te puzzelen op dit soort vragen met als doel de participatie van inwoners sterk te vergroten in Soest en Soesterberg, kan meedoen in een werkgroep die als burgerinitiatief van start is gegaan. Op doemeeaansoest.nl vindt u er meer informatie over. Deze website is door GGS gelanceerd en is een ingang voor inwoners om mee te doen op diverse onderwerpen van publiek belang. Naast participatie bijvoorbeeld ook: meer groen in de straat, woningen voor starters, bescherming van landschap en gebruik van sportterreinen. 

Hierover gaat u meer horen van GGS.

Erna Wegman

Raadslid

Raadslid

Aandachtsgebieden: Financiën, Werk en inkomen

 

Als lid van GGS wil ik mij graag inzetten voor een Groen en Gezond Soest waar zowel mens als dier het goed hebben.


Achtergrond
Sinds 2008 woon ik met heel veel plezier in Soest en nog ieder jaar leer ik nieuwe mensen en plekken kennen. Je kunt mij vaak tegenkomen al wandelend met de hond over de Soester Eng, mijn favoriete plek. De Eng is elke dag anders en verveelt nooit. Voor mijn werk ben ik altijd bezig met financiën en daarom vind ik het ook leuk en belangrijk om de gemeentefinanciën goed te volgen. Daarnaast ben ik als hobby yogadocent en hou ik erg van moestuinieren, twee dingen die me zowel geestelijk als lichamelijk gezond houden.

Dat vind ik voor iedereen belangrijk, net zoals ik vind dat iedereen het recht heeft op een stabiele financiële basis. Die dingen komen samen in het sociale domein en daarom heeft dat binnen de gemeentepolitiek mijn bijzondere aandacht. Waarom GGS 


GGS staat voor lokaal en weet de inwoners van Soest te vinden. Dat is precies wat mij aanspreekt en waar ik aan mee wil werken. GGS staat voor duurzaam, voor behoud van landschap en biodiversiteit. Met oog voor hoe het kan in Soest. Ruimte voor flora en fauna opofferen ten behoeve van grootschalige technische oplossingen tegen klimaatverandering is voor Soest niet logisch. Bijdragen aan een gezonde aarde en een rijke voedselbodem bieden is voor mij wel logisch in Soest.


GGS staat voor gezondheid en welzijn. Voor mij is dit óók onderdeel van duurzaamheid. Gezond eten, lokale producten, buurtinitiatieven die hieraan bijdragen, voor elkaar klaar staan en een lokale economie die hieraan bijdraagt.


Voor mij is het klip en klaar dat GGS om al deze redenen bij mij past!


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht