Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Glansrol als afscheid van Cees Paul

dinsdag 18 februari 2025

GGS-motie: oproep via VNG en andere gemeenten tot het instellen van een nationaal vuurwerk- en verkoopverbod

Afgelopen donderdag, 13 februari 2025, is in de raad een door Gemeentebelangen Groen Soest ingediende motie ‘vreemd’ aangenomen. De motie is hier te lezen.

Motie Vreemd

Een motie vreemd is een discussiepunt dat buiten de onderwerpen van de raadsvergadering valt. Over het algemeen zijn moties en amendementen (voorgestelde wijzigingen) aanvullingen op een raadsvoorstel waarover de gemeenteraad een besluit gaat nemen. Het staat echter elk raadslid vrij een motie vreemd ten tonele te voeren. Hierdoor kan een uitspraak van de raad over een willekeurig onderwerp worden verkregen.

Vuurwerk

Vuurwerk was in dit geval het onderwerp. Meestal verslapt kort na de jaarwisseling de ergernis hierover, om dan zo halverwege december – te laat om beslissingen te nemen –weer te ontluiken. Dit jaar blijft echter in allerlei politieke overlegorganen het debat over vuurwerk doorgaan en klinkt sterker dan ooit de roep om een nationaal verbod op afsteken en verkoop. De fractie van GGS leek het een goed moment om via een motie de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te stimuleren in Den Haag een nationaal verbod extra te bepleiten. Op deze manier wordt extra fundament gegeven onder het pleit voor ophef van deze uit de hand gelopen toestand. Verder zal de motie worden gezonden aan alle Nederlandse gemeenten als voorbeeld. Dat is met een motie vreemd niet ongebruikelijk en kan natuurlijk leiden tot nog meer steun.

Mede-indieners

Na het rondzenden van de motie aan de fracties in Soest wilde diverse partijen mede-indienen: Soest2002, CDA, Groen Links, Partij van de Arbeid, Christen Unie/ SGP en Burger Belangen Soest/Soesterberg. Hiermee had de motie al zeker een meerderheid in de gemeenteraad.

Cees Paul

De motie was een prachtige coproductie van vrijwel de gehele fractie van GGS. We vonden het passend om Cees Paul de motie in de raad te laten bespreken. Het zou zijn laatste avond als raadslid in Soest zijn, dit vanwege zijn verhuizing naar Almere. Dit typische GGS-onderwerp – wij waren ook al de instigator van het vuurwerkverbod in Soest – zou Cees nog een laatste glansrol bezorgen.

Cees wist op zijn bekende gevatte wijze de vragen van de afwijzers of twijfelaars te beantwoorden. Vooral Partij Ons Soesterberg (POS) uitte bezwaar. Het zijn de vaak gehoorde argumenten: in het buitenland is het wel te koop, er moet een Europees verbod komen, het schaadt de ondernemers die vuurwerk verkopen, goeden lijden onder de kwaden, het is een traditie.

Traditie

Cees maakte vooral korte metten met laatstgenoemd non-argument. Ook wees hij op het feit dat vuurwerk steeds zwaarder (en dus gevaarlijker) wordt. Verder valt de schade voor ondernemers wel mee, het gaat om een seizoensproduct. Daarbij bestaat er zoiets als ondernemersrisico en verder kon men het verbod al jaren zien aankomen.

Hier valt nog wat aan toe te voegen. Want traditie? Wanneer is iets een traditie? Moet elke traditie dan behouden worden? We zijn ook gestopt met katknuppelen en vogeltrekken toen door voortschrijdende beschaving aandacht kwam voor dierenleed. Schade voor de ondernemers? Tsja, dan hadden we ook maar op kolen moeten blijven stoken en vooral de tabaksindustrie moeten spekken door het veelvuldig wegdampen van sigaret, sigaar en shag. En in het buitenland verkrijgbaar? Niet iedereen gaat honderd kilometer rijden voor de aanschaf van een paar knallers.

Debat

In het debat bleek het principe, dat hiervan onderaf – de gemeente – een signaal aan een hoger orgaan – de nationale en Europese overheid – wordt gegeven, bij veel partijen als een goede actie werd gezien. Het argument dat de motie overbodig zou zijn aangezien de VNG al werkte aan een nationaal verbod achtte men over het algemeen niet van belang. Het gaat juist om het steunen vanuit de gemeenten van deze beweging van de VNG.

Stemming

POS vroeg om een hoofdelijke stemming. Binnen hun fractie waren de meningen verdeeld. Fractievoorzitter Stormbroek bleek tegen de motie, aangezien ook de vuurwerkliefhebbers een vertegenwoordiging in de raad verdienen. De rest van POS was voor. Ook de VVD was verdeeld. De motie werd door de meeste fractieleden als overbodig gezien. Enkele VVD’ers toonden zich liefhebbers van vuurwerk. Eén wachtte liever op een Europees verbod en één steunde onze motie. D’66 bleek uiteindelijk ook voor de motie te stemmen.

Tevreden met dubbel gevoel

Uiteraard was GGS blij met de uitkomst. De motie werd bijna raadsbreed omarmd. Cees hoopte op een ‘unaniempje’. Dat werd het niet, maar het was een mooie afsluiting van de politieke carrière van Cees Paul in Soest. Iets zegt me dat we hem nog wel eens terug zullen zien. Misschien komt dit wel doordat wij hem met lede ogen zien gaan en het niet echt willen accepteren. Almere mag blij zijn met de komst van deze geestige, intelligente, creatieve en betrokken inwoner. Wij wensen hem in ieder geval geluk en succes in zijn nieuwe domicilie en danken hem voor zijn inzet voor een beter Soest; onder andere bij de vereniging Artishock en niet in de laatste plaats bij GGS.

Tim de Wolf

raadslid

035 - 602 67 61

Raadslid

Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken

 

Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn. 


Achtergrond
Een jaar of twintig geleden ben ik een eigen bedrijf begonnen in een ‘niche’ van de geluidstechniek. Ik conserveer, restaureer en documenteer oude geluidsdragers. Ik werk voor particulieren, archieven en musea en daarnaast start ik zelf ook projecten op wanneer ik op een belangrijke collectie stuit die het verdient bewaard te worden. Uiteraard heeft dit werk me in hoge mate met cultuur in aanraking gebracht. Geluidsdragers zijn cultuurdragers. Daarnaast heb ik belangstelling voor 20e-eeuwse (Nederlandse) architectuur, literatuur en kunst. Sinds 2010 draag ik – met een team van vrijwilligers – mijn steentje bij aan herstel van de natuur door op te treden als coòˆrdinator van de IVN paddenwerkgroep. Jaarlijks zetten we honderden tot duizenden padden over. Belangrijk en gezellig teamwerk. Soms als mens een stapje opzij doen voor de natuur. Het kwetsbare beschermen is de beste overwinning en biedt de meeste kans op een gelukkig leven.


Waarom GGS
Na mijn studie economische- en sociale geschiedenis deed ik onderzoek naar de economische effecten van infrastructuur. Hierdoor heb ik inzicht gekregen in het ‘gedrag’ van verkeer; de positieve en negatieve gevolgen van wegaanleg. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een beter Soest; vanuit kennis en inzicht werken in goed overleg met elkaar vanuit een concrete visie met ... ja, ook idealisme.


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht