donderdag 20 maart 2025
Donderdag 13 maart jl. is in de raad de Startnotie Grondstoffenplan 2025-2030 besproken. Het college blijkt niet over een nacht ijs te zijn gegaan. Eerst is de grondstoffenaanpak 2021-2024 geëvalueerd. De knel- en pijnpunten zijn daardoor bekend en dit helpt bij de juiste focus.
In 2024 is een inwonersenquête uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de inwoners tevreden zijn over de inzamelwijze en de geboden service met betrekking tot grondstoffen, maar er zijn verbeterpunten.
Het is misschien even wennen, maar afval bestaat eigenlijk niet. Wanneer we kans zien het afval goed te scheiden is hergebruik mogelijk. Dat is goed voor de financiën en het milieu. Hergebruik leidt tot minder CO2 uitstoot. Daarbij is het doel dat wij in 2050 vrijwel circulair zijn: een samenleving waarin alles wordt hergebruikt en afval niet meer bestaat.
In Soest halen we het afval gescheiden op. Het is een beetje afhankelijk waar je woont en in wat voor huis, maar we onderscheiden PMD (Plastic, Metaal en Drinkkartons), OPK (Oud Papien en Karton), GFT (Groente, Fruit, Tuin – dus organisch afval) en restafval. Verder zijn er nog kleine reststromen zoals textiel en glas, maar genoemde vier zijn vooral bekend want iedereen klaagt wel over de vele vuilnisbakken voor de deur. Dat is niet gedaan om u te kwellen.
Door gescheiden in te zamelen blijven de afvalstromen ‘schoon’. Hierdoor kunnen zij relatief eenvoudig worden gebruikt als grondstof. Tegenstanders van bronscheiding (zo heet dit systeem officieel) pleiten voor nascheiding. Bij dit laatste, zo denkt men, kan alles in een bak. In een scheidingsstation wordt het afval vervolgens automatisch gescheiden. Zo eenvoudig is het niet. Allereerst kan maar een beperkt aantal stoffen via nascheiding worden teruggewonnen; eigenlijk alleen PMD uit het restafval. De rest gaat alsnog verloren. Verder is de capaciteit van de nascheidingsinstallaties beperkt.
Veel inwoners ervaren het scheiden van afval als ingewikkeld. De Startnotie Grondstoffenplan 2025-2030 pleit voor betere voorlichting. Ook de ‘mindset’ kan beter. In de startnotitie wordt gesproken van ‘gamificatie’: zie afval scheiden als een aardig spel! Er valt een wereld te winnen, want door onwetendheid of laksheid verdwijnen nog te veel grondstoffen in het restafval.
Op restafval wordt door de nationale overheid verbrandingsbelasting geheven. Die wordt ieder jaar hoger. Een fiscale prikkel met als doel: de hoeveelheid restafval terugdringen. Dat kan door afval goed te scheiden.
In Soest blijkt dat 73% van het restafval recyclebaar is. Wanneer iedereen zijn afval perfect zou scheiden zou er per jaar per inwoner nog maar 38 kg. restafval zijn. Nu is dat 142 kg. Dat kan beter. Alleen op deze manier houden we de afvalstoffenheffing binnen de perken. We betalen dan namelijk veel minder verbrandingsbelasting.
Naast goede voorlichting met betrekking tot het afval scheiden wordt ingezet op afval preventie. Wat je niet koopt – of wat je repareert – hoef je niet weg te gooien. Verder zullen ook de resultaten beter worden getoond. We krijgen te zien wat we besparen door afval goed te scheiden. Zo verdwijnt misschien ook eens de aloude mythe: ‘ze gooien het toch weer bij elkaar’. Dat is absoluut onzin!
Tip van Tim
Grofvuil dat (betaald!) wordt opgehaald wordt niet gescheiden, wel als het naar De Schans wordt gebracht. Mensen zonder auto kunnen dat moeilijk doen. In veel wijken is er een buurtapp. Een mooi instrument om elkaar te helpen, ook op dit vlak.
Maak van afval scheiden je hobby. Zie het als een sport of puzzel en heb er plezier in. In de toekomst zal de voorlichting omtrent hoe afval te scheiden verder worden verbeterd. Op de websites van de Gemeente Soest en RMN is daar al veel over te vinden. Neem de moeite dit te bekijken. Verder: denk na bij wat je koopt en wat je weggooit. Vaak kan iets nog worden gerepareerd. Breng het naar het Repaircafé. Wil je ’t echt niet meer? Breng ’t naar de kringloop.
Tim de Wolfraadslid Raadslid Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken
Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn.
Stuur een e-mail |